Resepi
Kuih Talam Keladi
Lapisan bawah
220g Tepung beras
40g Tepung ubi
1 ½ st garam
5sb gula
500ml santan pekat
500m1 air
300g keladi(Buang
kulit,basuh dengan air garam.potong kiub dan kukus sampai masak.Lepas kukus
baru timbang yee)
Lapisan atas
160g tepung serbaguana
160g tepung serbaguana
250g gula
4 biji telur
300ml santan
450ml air
Color purple(blue+red)
Cara-cara
Lapisan bawah
- Bancuh semua bahan lapisan bawah sampai sebati dan tapis..(sesetengah orang masak dulu sampai pekat tetapi saya bt terus kukus)
- · Masukkan keladi yang telah direbus..
- · Kukus sampai masak 25-30 minit
Lapisan
atas
·
Bancuh semua bahan dan tapis..
·
Setelah lapisan bawah matang bolehlah tuang adunan
ini
·
Kukus 25-30 minit atau sampai masak
Selamat
mencuba …..
Nisda universal86
No comments:
Post a Comment