Wednesday, June 18, 2014

kuih talam keladi

Resepi Kuih Talam Keladi
Lapisan bawah

220g Tepung beras
40g Tepung ubi
1 ½ st garam
5sb gula
500ml santan pekat
500m1 air
300g keladi(Buang kulit,basuh dengan air garam.potong kiub dan kukus sampai masak.Lepas kukus baru timbang yee)

Lapisan atas

160g tepung serbaguana
250g gula
4 biji telur
300ml santan
450ml air
Color purple(blue+red)

Cara-cara

Lapisan bawah

  •        Bancuh semua bahan lapisan bawah sampai sebati dan tapis..(sesetengah orang masak dulu sampai pekat tetapi saya bt terus kukus)
  • ·         Masukkan keladi yang telah direbus..
  • ·         Kukus sampai masak 25-30 minit

Lapisan atas
·         Bancuh semua bahan dan tapis..
·         Setelah lapisan bawah matang bolehlah tuang adunan ini
·         Kukus 25-30 minit atau sampai masak
Selamat mencuba …..
                                                                                                                                                                           Nisda universal86


No comments:

Post a Comment